Liliomtours.com - Liliom Safari egypt

Keresés az oldalon :


Menü

Hírlevél

Hurghada

VIP Mega Luxor 2 napos városnézés magyar vezetéssel

Luxor büszkélkedhet a legtöbb fáraókori műemlékkel egész Egyiptomban, köztük a nagy karnaki templom komplexummal, mely a valaha is épült egyik legelképesztőbb építészeti alkotás.
Vegyenek részt velünk egy két napos időutazáson.

Luxor Felső-Egyiptomban található, melyet a Nílus szel ketté. Bátran ki merem jelenteni, sokadik látogatásom sem elegendő Luxor felfedezésére, így ez a 2 napos program is csak egy kis ízelítő, abból a csodából amit ez a thébai hely adhat nekünk.
Hatalma csúcsán Thébának közel egymillió lakosa volt. A nagy létszámú munkaerő, a hódításokból származó mérhetetlen vagyonnal lehetővé tette, hogy a thébaiak a lehető legszebb kultuszhelyeket építsék helyi istenük, Amon tiszteletére, akit a napistennel egyesítve Amon Ré alakjában imádtak. Ezek a templomok a Nílus keleti partján épültek, hogy minden reggel köszönthessék a felkelő napot. A nyugati part, ahol a nap lenyugszik, a holtak birodalma volt. Itt építették fel az alattvalóik által istenként tisztelt fáraók halotti monumentumaikat.

Miért a VIP-et válasszam?  VIP és vipnek nevezett túrák között hatalmas a különbség.
• magyar, így jól érthető idegenvezetés, mely nem merül ki a helyi vezetők alapismeretével, érdekes történetek, hieroglifa olvasása, kutatási kalandok;
• gyorsabb, kényelmesebb, rugalmasabb, egyéni transzfer megbízható buszokkal és állandó sofőrökkel
• kevesebb vendég, saját tempó;
• kizárólag a nevezetességek megtekintése városnézésünk célja, csak a vendég kívánságára térünk be alabástrom vagy egyébb műhelyekbe, shoppokba;
• minőségi ebéd,  víz
• igény esetén vásárlási lehetőség, papirusz vagy alabástrom műhely
Program:
1. nap a nyugati parton kezdjük meg luxori kirándulásunkat.
Megérkezve a Királyok völgyébe (Valley of the Kings) első látásra nem más, mint napégette, kietlen völgy a meredek falú sziklás hegyek között. Mégis ez a Föld egyik leggazdagabb régészeti lelőhelye. Az ókori egyiptomi történelem legdicsőségesebb korában szinte az összes fáraó ide temetkezett, mélyen a sziklába vájt, szemet gyönyörködtető sírokba, melyeket a padlótól a mennyezetig a túlvilág rejtélyes képei díszítenek. Ezeket a földalatti kamrákat csurig töltötték kincsekkel, és annak ellenére, hogy a legtöbbet már az ókorban kifosztottak, csábító a gondolat, hogy talán van még érintetlen rejtekhely, ami arra vár, hogy felfedezzék.
Következő állomásunk a történelem kalandozásában Hatsepszut temploma (Temple of Hatshepsut), melynek fekvése egyszerűen csodálatos. A templomot széles, fokozatosan emelkedő teraszok sora alkotja, amely legfelül összeér az öbölszerű völgy mészkőfalával. A templom misztériuma nem kis mértékben magának Hatsepszutnak ( Hatshepsut) a személyéből adódik, aki az ókori Egyiptom egyetlen női fáraója volt.
I. Széthi (TEMPLE OF SETI I) temploma , az ókorban az egyik legfontosabb építmény volt a Nyugati-parton. I. Széthi uralkodása igazi diadalmenet volt. Első sikere az ország rendjének visszaállítása volt. Amikor ezzel végzett lendületes terjeszkedésbe kezdett, és a birodalomhoz csatolta Ciprust és Mezopotámiát (mai Irak) egy részét. Katonai sikerei mellett művészeti alkotásai sem maradtak el. Mint például a karnaki nagy hüposztül csarnok ( amit fia II. Ramszesz fejezett be). Az I. Széthinek készült sír talán az egyik legragyogóbb a Királyok Völgyében. Az Amonnak szentelt templomot eredetileg a király kultuszhelyének szánták, és a hadjáratokról hazahozott zsákmány egy részét is itt tárolták. Az épületnek csak a központi része maradt meg. Időközben a templomot a mai élet is körülnőtte.
A Ramesszeum ( Ramesseum)  hírneve messze túlszárnyalja fizikai valóját. "Ami a nagy műemlékeket illeti, ez a legnemesebb Thébában" - írta róla a híres egyiptológus Jean-Francois. Hírnevét építtetőjének II. Ramszesznek köszönheti, aki a leghatalmasabb volt minden uralkodó közt és aki 60 éven át viselte fején Egyiptom kettős koronáját. Építését nemsokkal Ramszesz trónra kerülése után kezdték el és valamikor uralkodásának 22. évében fejezték be. A Ramesszeum a fáraó halhatatlanságának hivatott emléket állítani, főtemploma mellett két altemplom is helyet kapott, egyik édesanyjának Tujának, másik hitvesének Nofertarinak épült.
Mindent megtettek, hogy ez legyen minden idők legpompázatosabb építménye., de a későbbi dinasztiák elhordták a Ramesszeum köveit, hogy saját templomaikba építsék be. Ami megmaradt azt pedig a keresztények prédája lett, akik saját templommá alakították. Ma már csak II. Ramszesz főtemplomának egyes részei állnak.

Ebéd a Nílus parton Egy illetve többnapos luxori VIP programunk során természetesen megpihenni és étkezni is kell. Remek kis vendéglőnk egyszerű, de annál ízletesebb ételt kínál számunkra szívélyes fogadtatás mellett. Amíg étkezünk lencsevégre kaphatunk néhány felukkát, vagy éppen a túloldalon lévő Luxor templomot.

Luxori utazásunkat ebéd után még mindig a nyugati parton folytatjuk, következő állomása történelmi kalandozásunknak Deir El Medina a város kolostora, munkás telep. Mennyi fenséges templom és sír hirdeti a nyugati parton az ókori Egyiptom királyainak, a királyi család tagjainak, nemeseinek emlékét. De vajon kik építették fel őket? A mesterek és kézművesek többségéről kevés információ van, de mégis van egy kivétel ez a Deir El Medina, ahol a műemlékek felépítésén, dekorálásán dolgozó munkások éltek és temetkeztek. Az itteni ásatások fallal körülvett mintegy 70 lakóépületből álló munkásfalut (worker village) tártak fel. A falu mellett kis nekropolisz - temető -áll. Az itteni sírok fallal körülvett udvarból és kápolnából állnak. A kápolna fölé egyesek apró piramist emeltek. Nyugatra a völgy oldalában sziklába vájt sírok találhatók. Ezek közül 3 látogatható és feltétlen érdemes megnézni, falfestményei gyönyörűek. Fotózni jó pár éve tilos a sírokban!
Egyik sír Inherkhaué, aki III. és IV. Ramszesz uralkodása idején volt elöljáró. A másik sír Tomb of Sennedjem - Szennedzsem - az Igazság Helyének szolgája, a harmadik sír kicsit a domb oldalában Peshedu sírja, aki szintén az Igazság Helyének szolgája volt. A falutól feljebb Ptolemaiosz-kori templom áll, melyet Hathor tiszteletére építettek.
A nap utolsó és egyben záró fénypontja Medinat Habu- Habu városa. A turista csoportok általában elmennek Medinat Habu mellett, pedig egyike a legszebb és legjobb állapotban fennmaradt műemlékeknek. Neve eredetét igazából senki sem tudja megmondani honnan kapta. III. Ramszesz az utolsó nagy fáraó hatalmi bázisaként épült. Ez volt a környék közigazgatási központja. Később a keresztény kor idején a komplexum területén és körülötte kopt város épült, templomokkal, lakhelyekkel. A területre a nagykapun keresztül jutunk be, egy háromszintes, a fáraókori stílustól idegen szíriai erődre emlékeztető torony alatt. Az első udvarban Amon isteni hitveseinek kápolnáit láthatjuk, de szemünket gyorsan magával vonzza III. Ramszesz temploma.

Hosszúra nyúlt napunkat egy nílusi felukkázással zárhatjuk - extra díj ellenében - majd irány a kedves kis szállodánk.
De mielőtt elérnénk, egy rövid szemlélődésre megállunk a Memnon kolosszusoknál. A két híres szoborkolosszust ( Colossi of Memnon) egyetlen kőtömbből faragták, 18 méter magasak, és az ókorban arról voltak híresek, hogy az északi szobor napkeltekor harangszerű hangot hallat. A rejtélyes hangok miatt hitték azt a görögök, hogy a szobrok a halhatatlan Memnont ábrázolják, aki minden hajnalban dalával üdvözli anyját , a hajnal istennőjét, Eoszt. 
Szállodánk egyszerű, de egy gyöngyszem a sivatagban, egy üdítő oázis, fenséges vacsora, pihe puha párna ás takaró vár bennünket, esetleg egy frissítő sör, tea lefekvés előtt, mert megérdemeljük! blush

2. nap reggeli után irány a keleti part, hogy megcsodálhassuk luxori városnézésünk soron következő történelmi nevezetességeit. Luxor város Karnak templomában (Temple of Karnak) kezdjük napunkat amelyet az ókori egyiptomiak Ipet-szutnak, azaz a Legtökéletesebb Helynek nevezték. Annak ellenére, hogy romos állapotban van, maradványai lenyűgöző látványt nyújtanak.Több fázisban épült, és minden uralkodói generáció hozzátett valamit. Az így létrejött szentélyekből, pavilonokból, pülonokból és obeliszkekből álló épületegyüttes a történelem hatalmas, kőbe öntött archívuma.Karnaki templomból a Luxor Templomba megyünk tovább. Alaprajza tömör és egyszerű, akár egy óra alatt is bejárható, de a reliefek ( dombormű) gazdagsága és a hely fennkölt nyugalma miatt érdemes több időt szánni rá.
Utolsó állomásunk a Luxori Múzeum ( Luxor Museum) egyértelműen ez Egyiptom legjobb múzeuma, ugyan csak töredéke a kairói Egyiptomi Múzeumban kiállítottaknak, de éppen ez az előnye. a kincseket itt átgondolt rendszerben, szépen megvilágított, klimatizált környezetben állították ki. Érdemes megnézni, sajnos fotó itt sem készíthető!
Késői ebédünket elfogyasztva lassan visszaindulunk Hurghadába, hogy történelmi Luxori kirándulásunkat a következő napokban fürdőzéssel pihenéssel tölthessük.


Fontos tudnivalók  
Az utazás lebonyolításához szükségünk lesz az útlevélmásolatukra (név, útlevél szám). A VIP Luxor 2 napos városnéző programunkat  magyarul beszélő egyiptológusunk vezeti, így a program ára ezt is tartalmazza!

Tartalmazza
Légkondicionált; a csoport létszámának megfelelő méretű busztranszfert, magyarul beszélő egyiptológus vezetését, belépőket.
Külön fizetendő: étkezésnél az üdítő italok, a Tuthankhamon sírkamrába belépőt 300 LE / fő ,a fotózás, videózás díja, borravalók.
Indulás a szállodától
kora hajnalban 

Érkezés a szállodához
2. nap kora esti órákban

Javaslatunk:
Bármerre is indulunk, a vízzel teli üveg elengedhetetlen kelléke a túrának!
A helynek megfelelő öltözék, a hölgyeknek ajánlott ruházat a térd alatti szoknya, nadrág, valamint vállat, dekoltázst takaró felsőrész, kendő, kényelmes zárt cipő, a buszra pulóver ( légkondicionáló). A nap miatt ajánljuk, használjanak naptejet, fejvédőt, napszemüveget, és természetesen fényképezőgépüket se felejtsék a hotelben! Téli időszakban meleg ruházat szükséges!

Program napok: Kérje fakultatív árlistánkat, mely tartalmazza

Gyermek korhatár: 4-11,99

Írjon nekünk: nyaralas@liliomsafari.com

A program változás jogát fenntartjuk! Tartalmas és kellemes nyaralást kíván a Liliom Safari!smiley

Írjon véleményt a programról :